fredag 4 december 2009

Ät gärna gul luft

Kokboken Vinterns söta har fantastiska recept!

Ibland sätter det in. Det där enorma suget efter lussekatter. Men när de i affären är torrare än Alvarets slätter i juli, finns bara en sak att göra; baka själv! Allra bäst blir det om man är minst två och har supergott om tid på sig. Ja, så gott om tid att bullarna hinner jäsa i två omgångar och svalna hjälpligt för att frysas in. (Seriöst, jäsas TVÅ gånger? Är inte det lite over kill?)

Alltså. Två stycken som har tid. Det blev visst mig och syster yster. (Sicken tur som en tok jag har) Väl hemma hos syster på höjden, upptäcktes att dl-måttet låg oroväckande nära botten i vetemjölspåsen. "Orka släpa fem kilo mjöl onödigt långt" sa vi och rotade vidare bland sorterna och kom fram till att det går alldeles utmärkt att knåda lussekatter av rågsikt och rågmjöl.

Baka, baka liten kaka. Rulla, rulla liten bulla. Mjöla den, pricka den och skjuts in i ugnen!

Och som jag knådade, tur att händerna har blivit så starka av allt hantellyftande! Tillslut var både jag och syster nöjda och trillade fram ett tjog små snirklar. Vi skippade russinen eftersom de i alla fall alltid blir läbbigt brända. Lite pensling och allmän kärleksfull behandling senare var de redo att stjälpas på plåten och skjutsas in i ugnen.

Om det blev bra? Oh ja! Lite grova kanske, men då känns de aningen nyttigare. Fast det behövs knappast eftersom varenda kotte vet att lussekatter egentligen bara består av gul luft!

3 kommentarer:

Ullis sa...

Vad bra! Då fick jag alltså bara i mig gul luft x3 i onsdags när jag passade på att baka lussekatter ;)

Ruth sa...

ullis: precis! jag resonerar på samma sätt! Och lite frisk luft har väl inte dödat nån! :)

Johanna Celion sa...

Gul luft vad roligt :-) lite som farmor som alltid säger
- Johanna du vet väl att kalorierna försvinner när man vispar grädden!
Jag bakade också lussebullar i helgen men inte med grovt mjöl utan med kesella, och så en mix av grädde och mjölk. hahah.. Gott Gott
Nu har jag kickat igång temat på bloggen. :-)