Om capoeira

Jag har tränat capoeira sedan sensommaren 2010. Det är i särklass den roligaste träningsform jag någonsin provat på och tränar i "Iê Capoeira". Jag har fått många frågor om vad capoeira egentligen är.
Så.
Varsågod.
Här är en sammanfattning.
 
Från början
Capoeira är en afrobrasiliansk kampkonst med inslag av musik, sång och dans som utvecklades av afrikanska slavar i Brasilien. Själva kampdansen kännetecknas av en konstant rörelse med svepande och cirklande slag och sparkar. Det är mycket handstående, volter och hjulningar. Capoeira sker till musik av ett bateria, en liten "slagverksorkester", med enkla instrument. Det viktigaste instrumentet som alltid ingår är berimbau - ett ensträngat instrument som ser ut som en pilbåge. Oftast finns även atabaque - trumma, och pandeiro - tamburin med. Instrumenten ackompanjeras av sång och i vissa fall handklappningar.

Förbudet
Under århundradena lyckades många slavar fly och slog sig samman i fria samhällen i djungeln, där Capoeiran praktiserades. Men när slaveriet avskaffades flyttade många före detta slavar in till städerna, där Capoeiran förvandlades till blodiga gäng- och gatustrider. Capoeira förbjöds och det var till och med förbjudet att känna till capoeirans existens. Detta till trots fortsatte Capoeira att utövas i hemlighet av ett fåtal mästare. För att skydda sig mot polisen använde sig capoeristerna av smeknamn, en tradition som än i dag lever kvar i Capoeiran.

Mestre Bimba och mestre Pasthinha
Och kampdansen överlevde, mycket tack vare Mestre Bimba, som 1932 grundade sin första Capoeiraakademi. Efter att utländska diplomater1937 sett en uppvisning beslutade Brasiliens dåvarande president att förbudet  skulle upphävas och att capoeiran skulle bevaras som kulturarv.
Mestre Bimba utvecklade capoeiran till något som han kallade Regional. Stilen karakteriserades av mer struktur och sport än traditionell capoeira. Han införde graderingar i stil med japanska budo-arter och vita träningskläder och utvecklade också ett antal sekvenser av attack- och försvarstekniker.

Utförandet
Capoeira utövas i en roda (ring) där två capoeristas spelar mot varandra medan övriga deltagare sjunger, spelar instrument och klappar i händerna i. Berimbau styr rodan, bestämmer vilken typ av spel som skall spelas och när de som spelar i rodan skall sluta och lämna plats åt nya. Dansen är mycket fysiskt krävande, då man tillbringar en stor del av tiden stående på en eller två händer eller huvud och man är alltid konstant i rörelse.