tisdag 13 oktober 2009

Överallt choklad!

Långpasset var i sanningens namn en utmärkt ladd inför Chokladfestivalen på Nordiska museet. Jag var där förra året med och ville för allt i världen inte missa årets tillställning! Syster yster blev syster lycklig, när jag frågade om hon ville följa med. Vi har sedan barnsben älskat det mesta inom genren choklad. (Det enda som inte lockar är vit... För det första luktar det ko och för det andra har det inget som helst gemensamt med choklad. Så det så.)

Vid Stockholms pralinhus var det trängre än i Tokeyos tunnelbana. Anledningen? Pralinerna kostade fem kronor styck istället för tio på alla andra ställen.

Vi hamnade i lämmelgången och armbågade oss framgångsrikt fram till montrarna. Choklad, choklad överallt choklad. Praliner, kakor, fontäner... Det var ingen ände på allt. Jag blev ganska full i skratt när jag tänkte på hur folk i allmänhet är livrädda för svininfluensan. Många tar knappt i handen längre och alco-gellar händerna till vansinne. Men här gick man ur huse, stoppade ner nävarna i samtliga smakskålar och moffade glatt. Thats comedy!

Smakskedarna låg tillslut vid sidan av. Vem har tid att använda sådana när man vill smaka nu på en gång?

Mässans snyggaste omslag! Dessutom var chokladen den godaste av alla! Den längt till vänster, från Filipinerna hamnade i väskan.

Dyra, men fina pralinisar!

Jag blev även överraskad över hur många fabrikörer som hade koll hela vägen från böna till kaka. Flertalet var delägare i plantagen och reste ner flera gånger varje år för att se att arbetarna, ekonomin, odlingen och fabrikerna sköttes enligt alla konstens regler. På så sätt kontrolleras även innehållet i själva produkten. Ja, enligt dem själva i alla fall!

Luktade otroligt gott och jag ville testa en kopp...

En annan positiv överraskning kom när vi trillade över en hel hög med teburkar! Både jag och allra käraste syster är totalt övertygade om att te är en vinnande kombo till precis allt. Och det blev en skön omväxling att glana på plåtburkar i stället för pappersomslag. Dessvärre fick inget förtjusande te få följa med hem. Jag tycker att det var galet dyrt... Tyvärr var det den minsta gemensamma nämnaren på allt på Nordiska den här dagen. Visst, några hade sänkt priset med några tior. Men seriöst, är det rimligt att ta 95 kronor för en 70-grams chokladkaka?

Ny trend kanske, en brudklänning helt gjord i choklad!

När vi sent om sider, med magen full av kvalitetschoklad och väskan full (nåja, ett par kakor följde med hem) såg vi den gigantiska kön som ringlade sig runt byggnaden. Cirkus 300 personer stod och väntade på att komma in. Och bara för att visa hur GLADA vi var för att redan ha varit inne, tog vi ett par spänststeg upp och ner för trappan... Hehe.