tisdag 13 oktober 2009

Nu börjar min löparsäsong!

Nu är jag på gång igen. Och det är träningen med! Jag var krasslig förra veckan med rejält ont i halsen och feber. Jag beordrade mig att ta det lugnt. Tog mig själv i örat och förbjöd alla aktiviteter som kunde utlösa hjärtmuskelinflammation (eller myokardit, som syster säger) Pinan blev lång och rastlösheten stor... Men efter en hurtig promenix på fredagskvällen insåg jag att det gick att sätta igång igen.

Sagt och gjort.
Kvällen innan satte jag mig med kartan i handen och planerade rundan. Det här, myste jag, det här kommer bli ett härligt långpass! Strax före 08.00 drog jag i väg. Luften var frisk och hög, det var kallt de två första kilometerna men sedan var kroppen uppvärmd. Ahhh, jag gillar verkligen att springa på hösten! När andra slänger upp springdojjorna på hyllan, sätter min säsong igång. Det är nu man får plats på löparstråken och man slipper bli överhettad efter en halvmil. Det är nu jag verkligen VILL springa!

Från Fredhäll via Fridhemsplan, Eriksplan, Odenplan, ner på Sveavägen där Hamngatan tar vid. Upp på Djurgården för ett varv och hem igen via Norr mälarstrand och Rålis.

Hur det gick?
Bra fråga, darlings! Jag påminde mig om att ta det lugnt och att lade mig någonstans mellan 5.45 till 5.55 min/km. Den första milen klarade av på 55 minuter. Ökade farten aningen och pendlade mellan 5.35 till 5.45. Efter dryga 15K fick jag ont i höger hålfot. (Precis samma sak hände under Stockholms halvmarathon för en månad sedan. Jag tror att skorna börjar sjunga på sista versen.) Runt 18K började jag känna mig trött och vid prick 22K bromsade jag in och promenixade den sista kilometern hem.
Springtiden slutade på 2.03.22 timmar. Bra jobbat, måste jag berömma mig själv. Det här var det första riktiga långpasset sedan i somras. Jag känner att jag är på gång och att resultaten kan bli riktigt goda.

Nope, det är inte kallt att springa. Med funktionströja och väst håller man värmen. Och springningen gör också sitt i sammanhanget !

7 kommentarer:

Åsa sa...

Härligt och bra jobbat. Jag kommer också att köra löpning hela året det är underbart att springa höst och vinter.

Dunceor sa...

Jag håller med. Det är skönast på höst/vintern. På sommaren så kan man inte göra något åt värmen men nu kan man pälsa på sig. Nu (eller ja snart, Markusloppet kvar) börjar grundsäsongen och då ska man se till och få in massa mängd.

Elin sa...

Oj, va duktig du är! Så långt skulle jag aldrig få för mig att springa :P
Imponerad av min turh ;)

Baba jaku sa...

var har du stavarna. De ska man alltid ha med sig när man är ute och går.

Ruth sa...

Åsa: Tack! Å det är så sant- som Luther sa- att det är bäst att springa nu.

Dunceor: Det är nog det jag har mest emot att springa i sommarvärme, man kan inte skydda sig mot den. Nu kan man ju dra på sig kläder i stället. Markusloppet, vad är det för nåt?

Elin: Tack, tack söta älin!

Baba yango: Nää, inga stavar när jag springer. De får göra mig sällskap när jag är ute å powerwalkar.

Victoria sa...

Hej Ruth!
Jag är en tjej som oxå gillar att löpa. Har en liten fråga såg att du sprang klockan 8.00. Har du hunnit äta frukost då? Eller springer du på fastanden mage? Isfall hur klara du det? Så långt utan mat?
MVH Victoria

Ruth sa...

victoria: Jag var uppe någon timma tidigare och åt ett par dl fil och svängde till en proteindrink. När det är så här långt måste jag äta innan, om inte annat för att inte bränna bort musklerna. Men när jag springer kortare än en mil klarar jag mig utan frukost.