torsdag 29 december 2011

Det här med apelsiner och valnötter ger klipulver i halsen

Hemma hos mor och far finns alltid frukt i överflöd. Det gäller även valnötter och andra nötter. Under julhelgen har jag med andra ord plockat lite här och lite där när det känts som en god idé. Men på juldagen blev det visst liiiite för mycket av det goda.

Jorå.
Efter tre apelsiner och en näve valnötter började det klia vansinnigt mycket i munnen och svalget. Det kändes som om jag hällt i klipulver och jag ville dra av en granruska och riva, riva, riva. Syster yster blev aningen irriterad på mina gutturala "archhhh" och "hrrrrrrchhh" och undrade vad jag i hela friden sysslade med.

När hon hörde om klipulvret föreslog hon receptet 1 krossad kortisontablett, yttepytte vatten och insmörjning av mun. (Tur som en tok att hon är sjuksköterska och att pappa äter kortison) (Ja, det är ju inte varken tur eller roligt att han knaprar piller. Men tur för mig just nu!)
Tabletten smakade _fruktansvärt_ illa. Nästan så jag hulkade till ett tag. Men efter en liten stund lade sig kliet och jag andades ut.

Men eftersom jag fortfarande tycker hemskt mycket om både valnötter och apelsiner kunde jag inte låta bli helt... Dumt, sa räven om rönnbären. Kvällen efter svullnade ögonlocken upp i den grad att pappa undrade om jag varit i slagsmål. Försvarar mig med att det gick flera timmar mellan apelsinerna och nötterna. Fast. Det hjälpte ju inte direkt. Svullnaden lade sig efter några timmar. Och det var väl bra tur; Det är 12 mil till närmaste sjukhus från mor och far.

Så.
Jag tror jag låter bli både apelsiner och valnötter framöver. Åtminstone tills det finns en rejäl vårdinrättning i närheten. För VEM har egentligen kortisontabletter i närheten när de behövs som bäst.

5 kommentarer:

Elin B sa...

Känner igen problemet! Men du, kortisontabletter finns receptfritt på alla apotek. Jag har alltid sådana hemma utifall något i maten ger mig kli.
Och om apelsinsaknaden blir för stor så har jag (enligt egen erfarenhet) hittat ett substitut i mandariner/clementiner som inte ger samma kliande, kanske inte i kilomängd om dagen, men kanske en då och då ;)

Suzan sa...

Jag har blivit allergisk mot valnötter på senare tid men bara om jag äter dom naturellt, men keso eller i maträtter funkar det, skumt...

Evalinn sa...

Jobbigt, tur att det gick att lösa!

ewa a sa...

tur att du har en sådan rådig syster =)

Ruth sa...

elin: oh, det låter ju inte alls illa! ska införskaffa några tabletter så det finns hemma. Thnx!

suzan: vad konstigt! ska testa tillsammans med nåt annat, har ännu inte vågat äta valnötter än. Tack för tipset!

evalinn: ja, eller hur! Kunde blivit riktigt kinkigt.

Ewa: jag har ju världens bästa syster, så det så :)