onsdag 20 januari 2010

Kvinnogym stängs i Saudiarabien

Jag loggar i stort sett in hela tiden in på TT´s kundwebb för att hålla mig uppdaterad. Alldeles nyss läste jag den här nyheten och blev alldeles upprörd!

----
Kvinnogym stängs i Saudiarabien
Riyad (TT-AFP)

Hälsovårdsmyndigheterna i Jeddah har stängt ett "illegalt" gym för kvinnor. Anläggningen låg intill ett sjukhus och var en av de få där saudiska kvinnor hade möjlighet att träna.
Även om tjänstemän inom hälsosektorn upprepade gånger har påtalat att den höga förekomsten av hjärtsjukdomar och diabetes i det saudiska kungadömet har samband med dålig mathållning och brist på fysisk träning slog hälsovårdsmyndigheterna fast att gym för kvinnor inte är tillåtna.

- Var och en som bryter mot reglerna om att driva hälsoanläggningar kommer att bestraffas strängt eftersom det gäller människors hälsa, sade Muhammad Abd al-Jawad på hälsovårdsmyndigheten i Jeddah till engelskspråkiga Arab News. Av rapporteringen framgick inte vilket sjukhus i Jeddah det gällde men en bild i Saudi Gazette visade en dörr med en skylt där myndigheten förklarar klubben stängd.

I det könssegregerade Saudiarabien är gym för män accepterade. Hälsoklubbar för kvinnor är däremot förbjudna trots en tydlig efterfrågan som framgår av att ett antal "illegala" anläggningar öppnats de två senaste åren. Förra året stängdes en del sådana kvinnogym men anläggningar i anslutning till sjukhus tilläts fortsätta. Enligt medieuppgifterna stängde landets kommun- och landsbygdsdepartement nyligen två andra gym i Jeddah och ett i Damman.
TT-AFP

1 kommentar:

Ellen sa...

Sorgligt!!
Mitt under jobbigaste spinningpasset (och när gymkalaset ska betalas...) ska man kanske vara tacksam över att man faktiskt FÅR röra på sig. Så självklart för oss att det blir ett lyxval - orkar jag eller orkar jag inte träna...medan man i andra delar av världen inte FÅR gå på gym som kvinna.